Prijs van uw woning

Hoeveel kost uw droomhuis?

Er is voor elk budget wel een woning te vinden. Maar het ene huis is het andere niet. Een paar tips om bij het begin van uw zoektocht een realistisch beeld te krijgen van wat de prijs van uw droomhuis bepaalt, en hoe u onaangename verrassingen kunt vermijden.

Uit de meest recente cijfers van statbel blijkt dat de gemiddelde prijs voor een woning in Vlaanderen in het eerste kwartaal van dit jaar is gestegen tot 211.050 euro. Dat is de prijs die effectief is betaald, niet de vraagprijs. Het gaat hier om een 'gewone' woning: dus geen appartement of villa. Wie zijn eerste woning koopt zal dus vaak in deze categorie terechtkomen.

Maar het grootste probleem met dat bedrag is dat 'de gemiddelde woning' niet bestaat'. Want: een huis dat in Eisden als 'gemiddeld geldt, is iets heel anders dan in het centrum van Antwerpen of de randgemeenten van Gent. Denk maar aan de oppervlakte van de tuin, of de nabijheid van openbaar vervoer: wat in de ene regio als goed of groot wordt gezien, kan in de andere gelden als klein of slecht gelegen. 

Waar kopen?

Verschillende regio's gaan vergelijken op objectieve criteria heeft niet altijd veel zin. Als u wacht tot in het centrum van Oostende een huis vrijkomt met een grondoppervlak dat gelijk is aan dat van een gemiddeld huis in Sint-Truiden, dan zal u nooit iets vinden. Wees dus realistisch: wil u een tuin in een stadscentrum dan zal u meer betalen. Ook al is die tuin kleiner dan gemiddeld in een andere gemeente. En het gevoel van in het centrum van Brussel te wonen kan je niet evenaren met de duurste woning in de Kempen.  Aan u om te beslissen of u dat de middelen waard vindt of niet. 

Beter dan die algemene prijs is dus uitgaan van de prijzen in de regio waar je zoekt en die als referentie te gebruiken. In de regel geldt: de assen Antwerpen-Brussel en Brugge-Gent zijn de duurste gebieden, de uithoeken van Vlaanderen en Wallonië als geheel zijn goedkoper.

Maar zelfs binnen een bepaalde gemeente is de ene woning de andere niet. Wie per se in een bepaalde straat wil gaan wonen, heeft een zwakkere uitgangspositie dan wie breder kijkt. Besef dus dat u in zo'n geval wellicht ook de prijs daarvoor zult moeten betalen. 

Wat kopen?

Zelfs al hebt u dan die keuze gemaakt, dan kunt u op een iets objectievere basis gaan kijken. Aangezien veel Belgische huizen meer dan 50 jaar oud zijn, dan spreekt het voor zich dat er in veel gevallen sprake is van bijkomende kosten om het huis te voorzien van hedendaags comfort. En u hoeft al geen gekke dingen te doen om aan een kost van tienduizenden euro te komen.

Maar ook dat blijft natuurlijk enigszins subjectief. Hebt u het ervoor over om de stress van een verbouwing mee te maken, of betaalt u liever meer voor een instapklare woning?

In ieder geval: het blijft best om bij de bezichtiging iemand mee te nemen die échte ervaring heeft met het bepalen van de waarde van een huis, en het inschatten van mogelijke kosten. Daarvoor is een architect nog steeds het best geplaatst. Als u écht op woningjacht gaat, doet u er dus goed aan om meteen ook al een architect te benaderen.

Notaris

Maar ook daarmee is het verhaal nog niet voorbij. Boven op de prijs die u met de verkoper afspreekt komen er ook nog registratierechten. Die bedragen in Vlaanderen, sinds 01-06-2018, 7 procent, voor uw enige woning. U betaalt ook nog voor de registratie van uw lening, en uiteraard het ereloon van de notaris.


Wim Lecluyse

Wim Lecluyse is coördinator van standaard.biz, de economiesectie van De Standaard Online